Deeldag, Handig, Verzorging

Eczeem bij baby’s – La Roche Posay Lipikar Baume AP+

Eczeem. Zeker tijdens haar eerste levensjaar had Elin hier heel veel last van. Het begon met een paar ruwe plekjes, die zich verder uitbreidden en maar niet verdwenen. Ze had er veel last van en de jeuk maakte het lastig voor haar om niet te krabben. Hierdoor ontstonden overal op haar huid ruwe plekken met korstjes. De huisarts duidde het als atopisch eczeem. Een niet besmettelijke huidaandoening die vaak voorkomt bij jonge kinderen en vaak ook weer verdwijnt als het kindje een jaar of vier is. Inmiddels weten we dat Elin een heftige allergie heeft voor pinda’s en de kans is best groot dat zij op jonge leeftijd al reageerde op bepaalde stoffen, wat zich uitte in eczeem.

Om de jeuk van eczeem te verlichten, zijn er verschillende middelen op de markt. Zo kregen wij via de huisarts een hele vette Vaseline Lanette crème en later ook nog Vaseline Cetomacrogol, waarmee we Elin konden insmeren. Daarnaast hebben we meerdere hormoonzalven geprobeerd. Helaas bleef de jeuk en gingen de plekken niet weg. Toen kregen we de tip om La Roche Posay Lipikar Baume AP+ te gaan proberen. Deze crème kocht ik bij de apotheek en zijn we één keer per dag gaan smeren. De crème is geurloos en vettig, maar minder vet dan de lanette crème. De crème is speciaal ontwikkeld voor volwassenen, kinderen en baby’s met een ernstig droge huid met de neiging tot atopie.

Eerlijkheid gebied me te zeggen dat Elin het insmeren niet fijn vond. De crème prikt bij het aanbrengen op de aangedane plekken. Daar staat tegenover dat het vervolgens vrijwel meteen verlichting geeft. Daarbij begonnen na een week de eczeemplekken te verdwijnen.

Inmiddels gebruiken we La Roche Posay Lipikar alleen nog in de maanden dat Elin haar huid écht droog is, zoals in de winter. We smeren haar dan één of twee keer per week na het badje helemaal in en dat is voldoende om ervoor te zorgen dat het eczeem niet meer terugkeert.

Apotheken hebben vaak proefmonsters op voorraad, zodat je kunt kijken of het ook voor jou of voor je kindje een goede oplossing is.

Laat je het weten als je het hebt geprobeerd en wat jouw ervaring is? Daarnaast hoor ik het graag als je tips hebt voor de donderdag deeldag die een plekje in de schijnwerpers verdienen. Stuur dan een mailtje naar info@melian.nl of laat het weten in de comments.

3 Comments

 1. Bettie

  Onze oudste heeft ook nog steeds eczeem (en ondanks zijn jonge leeftijd al behoorlijke hooikoorts). In Spanje kregen we van een kinderarts het advies leti-at4 te halen. (We waren er voor kloofjes, scheuren en aften in de mond waardoor hij niet at. Tip was: ketjap manis, werkte ook geweldig!) Deze crème werkte en werkt nog steeds trouwens geweldig tegen de eczeem. Maar niet verkrijgbaar in nl. Gelukkig ging er wel eens iemand naar Spanje die het dan mee kon nemen. Maar zal de volgende keer aan deze crème (en dus aan jou) denken! Dank voor de tip.

  Donderdag: vreemde onbekende tips die werken? 😉

  Reply
  1. Melian Author

   Ketjap manis tegen kloofjes en aften in de mond? Die gaan we onthouden! En die crème was een ‘normale’ crème, zonder hormonen? Fijn dat jullie een middel hebben gevonden dat werkt!! Het is soms even zoeken. Ik ben benieuwd of jouw ervaring met de Lipikar ook zo positief gaat zijn. Laat je het weten?

   Reply
 2. Bettie

  Nu zelf wat aften en een koortslip. Dacht: ketjap! En googlede er even op. Het enige wat ik tegenkwam was dit bericht 😁. Maar weet je: mijn aften zijn weer vertrokken.

  Alles goed bij jullie? Houd je deze nieuwe werkelijkheid een beetje vol?
  Liefs Bettie

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.