De eerste maand van..., Deeldag, Moeder zijn

De eerste maand van Gabry en Esmee

Deze donderdag deeldag geen tip die ik met jullie deel, maar een verhaal. Dit is het verhaal van Gabry. Zij is een aantal weken geleden bevallen van haar tweede dochter Esmee. Zij deelt met ons haar ervaringen tijdens haar eerste  weken met een nieuwe baby.

Wie ben je?
Hoi! Ik ben Gabry, 25 jaar oud en woon samen met Robert (38). Samen hebben we twee prachtige dochters. Mirthe is 2 jaar en Esmee is op 1 mei van dit jaar geboren. Met z’n vieren wonen we in Appingedam. Ik werk 32 uur als bedrijfsadministrateur en Robert werkt 32 uur als klantenservicemedewerker.

Hoe kijk je terug op de zwangerschap en de bevalling?
Ik kijk goed terug op de zwangerschap en bevalling. Uiteraard zijn er momenten geweest waarop ik dacht: “NOOIT MEER”, maar bovenal heb ik van deze periode genoten.

Esmee en Mirthe
Esmee en Mirthe

In het begin van de zwangerschap ben ik wat misselijk geweest en heb ik regelmatig overgegeven. Deze misselijkheid nam na een week of 15 af. Al met al is de misselijkheid best meegevallen. Moe was ik wel heel erg! Elke avond lag ik al voor 21.00 uur in bed en in het weekend sliep ik vaak nog een halve of soms een hele dag bij. Gelukkig werd het rond de 18e zwangerschapsweek wat beter en was ik in de avonden weer wat gezelliger. Rond de 30e week van de zwangerschap begon ik last te krijgen van bekkenklachten en ben ik op mijn werk gedeeltelijk ziekgemeld, waardoor ik nog maar 20 uur per week werkte. Hierdoor heb ik goed mijn rust kunnen pakken en ben ik de laatste weken nog redelijk fit doorgekomen.

Ik wilde graag thuis bevallen. Het leek me heel mooi om mee te maken dat de weeën uit zichzelf zouden beginnen en dat ik dan in mijn eigen vertrouwde omgeving zou kunnen bevallen. Maar helaas moest ik toch ingeleid worden in het ziekenhuis. Op 29 april ben ik door de verloskundige naar het ziekenhuis gestuurd voor een CTG, omdat ik Esmee wat minder voelde bewegen. In het ziekenhuis zagen ze op de CTG dat Esmee haar hartslag behoorlijk dipte tijdens de harde buiken en hebben ze besloten dat ze me wilden inleiden. Dit kon die dag en de dag erna nog niet, omdat ik geen ontsluiting had. Op 1 mei had ik door middel van een ballon wel voldoende ontsluiting en konden ze me inleiden. Esmee is na een bevalling die ongeveer 4 uur duurde op 1 mei om 16.24 uur geboren. Rond 21.15 uur waren wij weer thuis.

Hoe heb je de kraamtijd beleefd?
De kraamtijd hebben we heerlijk thuis doorgebracht. De eerste dag na de bevalling ben ik lekker boven op bed gebleven samen met Esmee. Ik had erg veel last van naweeën, vooral tijdens het voeden. Verder was ik aardig fit en herstelde ik goed. De laatste dag van de kraamzorg was ik alweer aan het grasmaaien!

Hoe verloopt het voeden?
Het voeden van Esmee gaat goed. Esmee krijgt borstvoeding op verzoek. Vaak haar verzoek en soms dat van mij. Als het beter uitkomt met eten koken of iets anders, dan maak ik haar eerder wakker voor een voeding. Ik merk dat ik hier nu veel makkelijker in ben dan ik destijds bij Mirthe was toen zij nog zo klein was. Bij Mirthe deelde ik mijn dag in naar haar voedings- en slaaptijden. Esmee moet zich nu een beetje schikken naar het ritme van het gezin. Dit gaat gelukkig heel goed. Esmee is een hele rustige en tevreden baby.

Hoe reageerde Esmee’s zus op de geboorte?
Mirthe is supertrots op haar kleine zusje. Ze stond te juichen voor het raam toen wij thuis kwamen uit het ziekenhuis: “Esmee komt eraan! Esmee komt eraan!”. Ze wilde haar kleine zusje direct een kusje geven. Een paar dagen na de geboorte heeft Mirthe Esmee voor het eerst op schoot gehad en sindsdien wil ze het steeds vaker.

Hoe heb je het kraambezoek geregeld?
Kraambezoek belde of appte als het graag langs wilde komen. We hebben niet veel kraambezoek gehad, maar dit had ik ook niet verwacht. Het meeste kraambezoek heeft Esmee ook niet vastgehouden. Als ze net lag te slapen, liet ik haar lekker liggen. Als ze wakker was en ik voelde me er goed bij, dan mocht de visite haar wel even vasthouden.

Hoe ziet een gemiddelde dag van jullie eruit?
6.00 uur: Esmee vraagt vaak rond 6.00 uur haar eerste voeding van de dag. Doordeweek ga ik hiervoor naar beneden en in het weekend voed ik haar in bed. Als ik beneden ben, leg ik Esmee na het voeden en knuffelen lekker in de box en ga ik naar boven om Mirthe uit bed te halen. Als ik op bed heb gevoed, slapen we nog even verder en blijft Esmee bij ons in bed liggen. Robert haalt dan Mirthe uit bed. Als Mirthe uit bed is, ga ik samen met haar ontbijten.

10.00 uur: Rond 10.00 uur krijgt Mirthe fruit en drinken en wordt Esmee wakker voor haar volgende voeding. Ongeveer een uurtje na de voeding gaat Esmee weer naar bed.

12.00 uur: Om 12 uur krijgt Mirthe een broodje en daarna gaat ze naar bed voor haar middagdutje.

14.00 uur: Rond 14.00 uur krijgt Esmee weer een voeding en een uur later komt Mirthe weer uit bed. Dan drink ik met Mirthe een kopje thee, ranja of water met een koekje en daarna ga ik het avondeten voorbereiden. Voordat ik ga koken zorg ik dat ik Esmee nog een keer gevoed heb, om te voorkomen dat ze net honger heeft als wij zitten te eten.

18.45 uur: Na het eten gaat Mirthe om 18.45 uur douchen en daarna lekker naar bed. Esmee gaat om de twee à drie dagen in bad of mee onder de douche rond de voeding van een uur of 20.00/21.00.

22.30 uur: Vaak maak ik haar rond 22.30 uur nog een keer wakker voor een voeding, waarna ze vaak direct lekker in slaap valt en slaapt tot de volgende morgen.

Hoe voel jij je nu?
Ik voel me super! Ik ben zes weken na de bevalling weer voor een dagje aan het werk gegaan. Dit bouw ik langzaam op. De eerste week 1 dag, dan drie weken 2 dagen enzovoort. Esmee en ik zijn met de voedingen goed op elkaar afgestemd en kolven op het werk gaat goed.

Heb je tips en trucs die je wilt delen?
Doe waar jij je goed bij voelt. Er zijn zoveel tips en adviezen die je om de oren worden geslingerd, maar uiteindelijk moet jij doen waar je je goed bij voelt. Volg je moederinstinct, dat heeft het meestal goed.

Dit was het verhaal van Gabry.  Ik vond het heel leuk om haar ervaringen te lezen en ben  blij dat ze die met ons wilde delen. 

Ben jij ook niet zo lang geleden bevallen en wil je delen hoe jouw eerste maand of eerste paar maanden met een nieuwe baby verliepen, laat het me dan weten. Je kunt me mailen op info@melian.nl. Ik neem dan contact met je op.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.