Food, Verzorging

Kan je een voedselallergie voorkomen?

Eerder schreef ik al eens een artikel over hoe wij erachter kwamen dat Elin een heftige pinda-allergie heeft en hoe wij daarmee zijn omgegaan. Ik vertelde toen ook dat ons leven uiteindelijk helemaal niet zo veranderd is sinds we op de hoogte zijn van die allergie. Het is een deel geworden van ons leven. Maar nu Joris zes maanden is en hij sinds een paar maanden naast de borstvoeding ook bijvoeding krijgt, zijn we ons weer opnieuw bewust van het risico op een allergische reactie.

Een voedselallergie is niet erfelijk. De gevoeligheid om allergieën te ontwikkelen is dat helaas wel. Dit wordt een atopische constitutie genoemd: de neiging van het lichaam om overgevoelig te reageren op allergenen. Deze gevoeligheid is vaak al vroeg te herkennen bij kindjes die als baby hardnekkig eczeem ontwikkelen. Vroeger werd gedacht dat je in het geval van een atopische constitutie allergenen zoveel mogelijk moest mijden, om zo het opbouwen van een allergie te voorkomen. Deze inzichten zijn inmiddels veranderd.

Uit onderzoek bleek namelijk dat in de periode dat werd geadviseerd om kinderen niet voor hun derde levensjaar bloot te stellen aan het allergeen pinda, het aantal kinderen met een pinda-allergie toenam van 0,6% naar 2,2%. Daarom is het advies inmiddels al wat jaren geleden losgelaten. Het verhaal dat je beter kunt wachten met het geven van pinda’s blijft hardnekkig standhouden, zo merk ik in mijn omgeving, vandaar dit artikel.

In 2017 hebben kinderarts-allergologen in Nederland het advies uitgebracht om kinderen voor de leeftijd van 8 maanden pindakaas te geven om zo een allergie voor pinda te voorkomen. Een belangrijke studie uit 2015 toonde aan dat 80% van de pinda-allergieën bij kinderen met ernstig eczeem op deze manier voorkomen kon worden. Maar hoe ga je dan te werk? 

Aangezien allergieën in onze familie veel voorkomen en er binnen ons gezin al een meisje is met een ernstige voedselallergie, is de kans dat Joris een allergie ontwikkelt groot. Ook heeft hij geen lekker vettig babyhuidje, maar een huid die gevoelig is voor eczeem. Juist deze eczeemhuid maakt dat we extra voorzichtig moeten zijn. Orale blootstelling aan allergenen in het vroege leven van je kindje maakt de kans op een allergie kleiner. Blootstelling via de huid (met name de kapotte huid van een kindje met eczeem) terwijl het kind het allergeen nog niet via de voeding heeft binnengekregen daarentegen maakt de kans op een allergie vele malen groter. Wij zijn dan ook met 4 maanden begonnen met het toedienen van de allergenen pinda en ei. Geen hele eetlepels vol, maar een klein theelepeltje pindakaas door de geprakte banaan en wat roerei door het groentehapje. We hopen dat Joris’ lichaam, doordat hij regelmatig aan de allergenen wordt blootgesteld, niet vijandig gaat reageren op deze stoffen. Mocht je een kindje hebben dat nog niet toe is aan bijvoeding, maar dat wel eczeem heeft, dan kun je de allergenen zelf ook het beste even mijden. Op die manier komt je kindje er niet via de huid mee in aanraking. 

Op de website van het Voedingscentrum is te lezen over de introductie van bijvoeding. Zij hebben dit jaar hun advies aangepast en adviseren nu ook om rond de 4 maanden te starten met introduceren van ei en pinda. Overige belangrijke primaire allergenen zijn onder andere:

  • Glutenbevattende granen
  • Schaaldieren
  • Ei
  • Vis
  • Pinda
  • Soja
  • Melk (lactose)
  • Noten
  • Mosterd
  • Selderij
  • Sesam

Fabrikanten in de Europese Unie zijn bij wet verplicht om aanwezigheid van deze allergenen in hun producten te vermelden op de verpakking. Dit gebeurt danwel in hoofdletters, ofwel vetgedrukt op de ingrediëntenlijst.

Voedselallergie wordt een steeds groter probleem. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom zoveel mensen een allergie hebben of ontwikkelen. Het vermoeden bestaat dat het te maken heeft met een te grote hygiëne waardoor we steeds minder worden blootgesteld aan ziekteverwekkers. Hierdoor weet ons lichaam steeds minder goed hoe het moet omgaan met lichaamsvreemde stoffen. Ook wordt er gesproken over de invloed van antibiotica op ons imuunsysteem.

Goed, het is weer een heel verhaal geworden. De belangrijkste boodschap die ik wil doorgeven is dat je je kindje het beste tussen de 4 en 8 maanden kennis kunt laten maken met zoveel mogelijk verschillende voedingsmiddelen, inclusief de belangrijkste allergenen zoals pinda en ei. Dit geldt in het bijzonder voor kinderen die extra gevoelig zijn van allergieën, zoals kinderen met een eczeemhuid of kinderen waarvan de ouders en/of broers en zussen een allergie hebben. Mocht je het spannend vinden of een allergie vermoeden, zoek dan contact met de huisarts of het consultatiebureau en bespreek een manier waarop je de introductie veilig kunt doen. Het Reinier de Graaf Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland met een pindapoli. Hier kunnen kinderen met een verhoogd risico op een pinda-allergie terecht en worden zij en hun ouders begeleid bij de introductie van pinda om zo een allergie te voorkomen. Meer informatie hierover is te vinden op hun website. Ook kun je eens een kijkje nemen op de website van het Voedingscentrum.

Tot slot: Geef kleine kinderen nooit hele pinda’s te eten in verband met verstikkingsgevaar, maar geef pindakaas en meng dit door het groente- of fruithapje. Bij het vermoeden van een acute allergische reactie (bijvoorbeeld kwijlen, roodheid, vlekken, dikke tong, hoesten, snotteren) die plotseling optreedt na het toedienen van bijvoorbeeld pinda, aarzel niet en bel 112. 

One Comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.