Persoonlijk

Kleine herinneringen

Genieten van de kleine dingen en je kinderlijk kunnen verheugen. Een herinnering die altijd een glimlach op mijn gezicht brengt, is er eentje met mijn moeder in de hoofdrol. Het zal 2004 geweest zijn. Na een lange winter verscheen er eindelijk dat lang verlangde, waterige zonnetje dat het begin van de lente aankondigde. Mijn moeder en ik keken naar buiten, de tuin in en ik weet bijna zeker dat dát het moment was dat we allebei getroffen werden door het ‘blauwe druifjes en narcissen gevoel’. “Zullen we even naar het tuincentrum lopen?”, vroeg mijn moeder. “Leuk!”, antwoordde ik.

Gearmd liepen we de wijk uit, het bomenlaantje door, een bruggetje over, langs de woonboten, naar het tuincentrum. Gearmd lopen met mijn moeder was nog een hele opgave. Ze was klein van stuk en we liepen nooit in hetzelfde ritme, waardoor het eigenlijk een oncomfortabele en storende bezigheid was. Toch was het fijn. Ik denk dat we allebei blij werden van de nog frisse winterlucht en dat we genoten van de kale takken die afstaken tegen de blauwe lucht.

We kochten bloemen waar we vrolijk van werden en gingen huiswaarts. We verheugden ons op al die nieuwe plantjes in de tuin en gingen gelijk aan de slag. Wat moeten we er naiëf uit hebben gezien. De schep ging uiteraard niet verder dan twee centimeter de grond in; de aarde was nog keihard en bevroren. “Thee drinken in de zon?”, vroeg ik. En daar zaten we: op een tuinstoeltje, thee en iets lekkers op een dienblad, genietend van de zon, wolkjes blazend van de kou.

Van dit soort momenten herinner ik me tientallen en ik kan nauwelijks in woorden vatten hoe dankbaar ik daarvoor ben. Dat waren de momenten dat ik beleefde en niet alleen maar leefde. Het hoeft allemaal niet zo groots om toch belangrijk te zijn en ik hoop dat het me lukt om dat mee te nemen in hoe ik de rest van mijn leven leid.

Gefeliciteerd lieve, mooie, frustrerende, gecompliceerde, oprechte, heerlijke mams, waar je ook bent.  Vandaag zijn we jarig. Ik zal vandaag het leven vieren voor ons beide en eet straks een taartje op alle mooie herinneringen, en op jou.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.