Moeder zijn, Zwangerschap

Fotoshoot tijdens je zwangerschap? Doen!

Een paar maanden geleden waren we uit eten met goede vrienden van ons. We zaten lekker te kletsen, toen Merije (vriendin), aan me vroeg of ik deze zwangerschap nog een fotoshoot ging laten doen. Nu moet je weten dat ik, net zoals velen met mij, een hekel heb aan op de foto gaan. Er is altijd wel een onderkin teveel, een overdaad aan tanden in beeld of raar haar waar ik commentaar op heb, dus foto’s waarmee ik blij ben zijn op één hand te tellen.

Merije fotografeert graag, goed en professioneel, dus ze zette me aan het denken. Als zij het zou doen, zou ik me misschien niet zo ongemakkelijk voelen. Bovendien had ik deze zwangerschap nog nauwelijks foto’s van mijn buik laten maken. Bij de meisjes poseerde ik al lang ongemakkelijk in mijn ondergoed, pronkend met buik voor de kastdeur voor Jeroen en onze huis-tuin-en-keuken-camera. Een paar weken later was dan ook alles in kannen en kruiken. De studio was gehuurd, de datum stond en wij waren onderweg.

Nu blijft op de foto gaan een beetje ongemakkelijk hoor, maar het viel me wel alleszins mee. De studio was een fijne ruimte en Merije stelde me op mijn gemak. Ze had goede suggesties voor de houdingen die ik kon aannemen en corrigeerde me vriendelijk tijdens het fotograferen als dat nodig was. De dagen voorafgaand aan de shoot had ik op Pinterest en Google rondgeneusd op zoek naar mogelijke aankleding en poses en met dat in mijn achterhoofd had ik wat kleding ingepakt waarin ik wel gefotografeerd wilde worden.

Een aantal tips:

  • Een strapless bh is handig.
  • Merije raadde me aan om een zwarte slip te dragen. We maakten buikfoto’s tegen een zwarte achtergrond  en het zwarte zwarte broekje viel mooi weg.
  • Zelf had ik alleen maar zwarte, witte en grijze kleding meegenomen. Een volgende keer zou ik ook voor iets kleurigs kiezen.
  • Ook een leuk, strakzittend jurkje is een goed idee.
  • Om de foto’s wat speelser te maken, kun je een shawl of doek meenemen. Ook met een lint of met muisjes (van de beschuit met muisjes) kun je leuke composities maken.
  • Ik was heel blij met mijn zwarte en grijze vest,  die hebben we het meest gebruikt.
  • Zelf draag ik niet veel make-up. Door de vermoeidheid die bij de zwangerschap hoort, teken ik best wel in mijn gezicht. Een beetje extra foundation kan geen kwaad.
  • Ga vooral op zoek naar een fotograaf waarbij je je op je gemak voelt. Spreek ook goed door wat je wensen zijn. Het is enorm fijn als je op de foto’s gewoon jezelf kunt zijn en je niet het gevoel hebt dat je je in allerlei kunstmatige en hilarische houdingen moet dwingen.

Na een paar dagen kreeg ik de eerste resultaten binnen. Wel bijzonder hoor, om jezelf zo terug te zien. En wat is die buik eigenlijk groot! Ik ben heel erg blij dat ik de stap gewaagd heb. Eerlijk is eerlijk, ik hoef mezelf nog steeds niet levensgroot boven de schouw, maar een aantal foto’s krijgt zeker een mooie plek. Merije heeft een mooi beeld gecreëerd van een hele bijzondere periode in mijn leven en daarmee ben ik enorm blij. Dus twijfel je nog of je ervoor zult gaan? Gewoon doen!

Merije | foto-voor-jou

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.