Food, Gezin

Kip parmigiana met aubergine

Op vrijdag, zo vlak voordat we lekker het weekend inrollen, heb ik vaak zin in een uitgebreidere en vollere maaltijd. Ouderwetse rollade met appeltjes en een goede puree bijvoorbeeld. Of een rijkgevulde lasagne met een zelf bereide bechamel. Afgelopen vrijdag ging ik voor onze variant van kip parmigiana, waarbij ik een recept voor melanzane (aubergine) parmigiana als uitgangspunt nam. Erg smakelijk met wat tagliatelle. Warm, vullend, voedend en toch zomers mediterraan.

Kip parmigiana met aubergine (4 volwassenen)

  • 800 gram tomatenblokjes uit blik
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 kippendijfilets
  • 3 aubergines
  • 250 gram geraspte gruyère
  • 75 gram geraspte parmezaan
  • 90 gram ricotta
  • 15 gram verse basilicum
  • olijfolie
  • peper en zout
  1. Verwarm de tomatenblokjes in een steelpan en laat drie minuten pruttelen. Draai daarna het vuur uit. Snijd ondertussen de knoflook fijn en voeg toe aan de tomatenblokjes. Breng op smaak met peper, zout en een scheut olijfolie.
  2. Braad de kippendijfilets op een hoog vuur aan in een koekenpan met wat olie zodat er een bruin, krokant korstje ontstaat. Neem de kippendijfilet daarna van het vuur en houd deze apart.
  3. Snijd de aubergines in plakken van ongeveer een centimeter. Smeer ze in met olie en bestrooi met zout en peper. Rooster ze in een grilpan of onder de ovengril totdat ze kleuren en draai ze dan om voor de andere kant.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  5. Lepel een derde van de tomatenblokjes  in een ovenschaal (ongeveer 20 x 30 cm). Leg hier de helft van de aubergine bovenop en daarna de helft van de gruyère en een halve eetlepel parmezaan. Dek af met de kippendijfilets.
  6. Maak een tweede laag met tomatenblokjes, aubergine en kaas.
  7. Voeg een derde laag tomatenblokjes toe en verdeel de ricotta hier overheen. Bedek met blaadjes basilicum en de rest van de parmezaan.
  8. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 20 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder dan het folie en verwarm nogmaals 30 minuten.

Wij eten dit gerecht als een saus bij tagliatelle. Een glaasje witte wijn erbij om het af te maken en het weekend is begonnen.

Buon appetito!!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.