Geen categorie

Lui versus energiek

Wat was het fijn wakker worden vanochtend. Niet het eerste ogen-open-moment, omdat er om 6.30 uur een dochter naast je staat om aan de dag te beginnen, maar het wakker worden omdat je daarna weer in slaap was gevallen en pas om 8.30 uur naar beneden ging.

Het is onmiskenbaar herfst: mist, gekleurde blaadjes aan de bomen, spinnenwebben voor het raam. En het is herfstvakantie: twee meiden voor de televisie… Oké, misschien moet ik die informatie eigenlijk niet delen, haha!

Ik kon lastig in slaap komen afgelopen nacht, omdat ik allerlei plannen aan het bedenken was voor het aankomende jaar. Gretchen Rubin heeft het in haar boek over de ‘waarheden van een volwassen leven’. Als ik er een waarheid aan toe mag voegen:

“De energie om iets te starten komt pas ná het zetten van de eerste stap.”

En energie is waar ik me in november op wil focussen. Toen ik dat gisteren met een slaperige echtgenoot deelde, mompelde hij terug dat hij dat een goed idee vindt, al bleek uit het daaropvolgende gemompel dat hij meer doelde op spirituele energie. Klopt dat dat ook een idee van mij had kunnen zijn, maar dat bedoelde ik niet. Ik bedoel energie in de meest simpele vorm. Energie als in het tegenovergestelde van futloos.

Een paar weken geleden nam ik me voor om mezelf niet langer als lui te bestempelen, omdat ik merk dat dat uiteindelijk alleen maar werkt als een self fulfilling profecy. Logisch ook, als je de mensen om je heen er alvast op voorbereidt dat je niet van plan bent om al te veel te doen en dat je houdt van zitten met een hapje en een drankje, dan heb je voor jezelf het ideale excuus gecreëerd. Geen gezeur achteraf, want… ik heb toch nooit onterecht geschetst dat het anders zou zijn? Maar in alle eerlijkheid: ik ben niet lui. Natuurlijk, ik houd van mijn bank, mijn bed, de teevee, een boek en een goed gesprek, maar ik zou ook graag iemand willen zijn die blaakt van de energie en die gelijk opspringt bij het horen van een goed plan. Ik heb er alleen simpelweg vaak de puf niet voor! En dat is ook niet vreemd als je bedenkt dat ik nauwelijks sport, vaak dingen uitstel om er tot in de eeuwigheid over na te denken en erg verzot ben op suiker.

Een plan voor het krijgen van meer energie en het dan uitvoeren. Dat wordt mijn focus de komende tijd.

Nu eerst koffie.

4 Comments

  1. Melian Author

   Wie weet. Het moet alleen wel iets zijn dat ik vol kan houden… voor altijd. Misschien minder suiker? (zegt de verslaafde angstig ;-))

   Reply
   1. Bettie m

    Minder suiker gaat je zeker lukken. Het is vooral even wennen. Maar dat was stoppen ook. Kun jij!
    Wees ook niet te streng voor jezelf, je mag best een mindere dag hebben als je het daarna maar weer net zo dapper oppakt.
    X

    Reply
    1. Melian Author

     Dat is het hè? Vaak is het alles of niets… Opgeven als het ‘toch al mislukt is’ na een slechte dag. Inderdaad wat minder streng zijn. Fijn dat je me dat nog even helpt herinneren.

     Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.