Gezin

De avonden. Ons vaste ritueel.

Hoewel het altijd weer heerlijk is om aan een nieuwe dag te beginnen, ben ik ook altijd weer een beetje blij als ’s avonds de rust wederkeert. Het huis komt langzaam terug in de oude staat en het wordt steeds een beetje stiller. Ik ben best benieuwd hoe de avonden bij andere mensen verlopen, dus deel vooral jullie avondritueel. Hier alvast de onze.

Mijn avond begint eigenlijk al een beetje bij de voorbereidingen voor het eten. Speeldates zijn inmiddels opgehaald (of ik heb Lise ergens vandaan geplukt), het buitenspeelgoed staat weer in de garage, de meisjes zijn thuis. Jeroen doet bij ons in het weekend altijd de weekboodschappen, dus ik hoef alleen maar te kijken in welk gerecht we zin hebben en raap dan de benodigdheden zó bij elkaar. Met Lise heb ik de afspraak dat zij tijdens het koken een half uur op de iPad mag. Als er daarna nog tijd over is, mag Elin ook nog even. Rond kwart over zes is ook Jeroen thuis en gaan we aan tafel.

Nu zou ik een heel romantisch verhaal kunnen schrijven over gezellig eten en het voeren van innemende gesprekken aan tafel. Maar dan lieg ik. Eten is een soort overleven! Elin is vaak de eerste die zegt dat ze haar eten niet lust en duwt zichzelf weg van de tafel. Meestal laten we haar maar. Al wijzen we haar ook altijd op de consequentie: geen eten, geen toetje. Lise daarentegen eet gelukkig alles. Wat maakt het dan overleven? Nou, de urgentie van beide meiden om zoveel mogelijk te vertellen, kunsten te laten zien en met alles te spelen wat in hun handen komt. Dit alles het liefst zo luid mogelijk. En door elkaar heen uiteraard. Jeroen en ik kijken elkaar hopeloos aan. Hoe onze dagen waren bespreken we later wel en die tuut in onze oren verdwijnt na half negen.

Gelijk na het eten is het bedtijd. Meestal is het nu tegen zevenen en Jeroen neemt dan de meiden mee naar boven waar hij met ze gaat tandenpoetsen en omkleden. Wij hebben geen uitgebreide badderrituelen iedere avond, maar aan het verhaaltje lezen wordt uitvoerig tijd besteed. Op ons grote bed leest Jeroen met allebei de meisjes een verhaal (of heel boekje) voor. Ondertussen ruim ik de boel beneden op of hang nog even een was aan de lijn. Soms zet ik er een muziekje bij op, een andere keer geniet ik van de stilte. Heerlijk vind ik dat. Vaak is dit het eerste moment op de dag dat ik even alleen ben.

Wanneer het tijd is voor Lise haar dagelijkse injectie (ze krijgt groeihormoon), word ik geroepen. Het klusje is zo gepiept en na de injectie is het tijd voor bed. Zowel Elin als Lise krijgen nog een knuffel, kus en liedje en dan wordt er geslapen.

De laatste tijd gebeurt het vaak dat ik me ook gelijk klaar maak om naar bed te gaan. Niet dat ik meteen ga slapen, maar ik ben wel zo moe dat ik het fijn vind om te gaan liggen. Op dit moment kijken Jeroen en ik de hele serie Friends terug op Netflix. We hebben de serie al een paar keer gezien, maar het blijft leuk en lekker om even te ontspannen. En hoewel het heerlijk is om vroeg onder de wol te gaan, verheug ik me ook erg op de tijd waarin mijn energie terug is en we de avonden weer wat langer kunnen gaan maken. Lekker met een kop thee op de bank, een beetje rommelen in huis, even sporten, of juist aan de wijn. O en in de zomer die heerlijke lange avonden in de tuin.

Brand los! Hoe gaan die avonden bij jullie? Hebben jullie vaste rituelen en rolverdeling?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.