De eerste maand van..., Deeldag

De eerste maand van Renate en Tess

Deze donderdag deeldag geen tip die ik met jullie deel, maar een verhaal. Dit is het verhaal van Renate. Zij is een aantal weken geleden bevallen van haar derde dochter Tess. Zij deelt met ons haar ervaringen tijdens haar eerste maand met een nieuwe baby.

Wie ben je?
Mijn naam is Renate, ik ben 34 jaar en woon in Meppel. Vorig jaar ben ik getrouwd met Paul en samen hebben wij drie dochters Nina (5), Esmee (3) en baby Tess (0).

Hoe kijk je terug op de zwangerschap en bevalling?

De eerste maand van...
Nina, Esmee en Tess

Helaas kan ik niet helemaal onbevangen in een zwangerschap staan. Mijn eerste zwangerschap is bij 24 weken onverwachts geëindigd in een doodgeboorte. Dat verwacht je niet meer na een goede 20 weken echo. Het was een heftige periode, maar gelukkig hebben we het een plekje kunnen geven. Voor mij voelt de 24 wekengrens daarom elke keer als een mijlpaal. Als ik die week voorbij ben, dan word ik zelf ook rustiger. Deze laatste zwangerschap heb ik als de beste ervaren. Wel ben ik de eerste 17 weken erg misselijk geweest, maar verder heb ik mij lichamelijk erg goed gevoeld. De weken zijn voorbij gevlogen, doordat ik veel afleiding had van onze andere twee kinderen. Ook de bevalling is heel goed verlopen. Deze keer ben ik natuurlijk bevallen, iets wat ik heel graag wilde. Door mijn voorgeschiedenis moest ik namelijk altijd worden ingeleid rond de 38 weken. Gelukkig diende Tess zich bij precies 38 weken zelf aan. Omdat een natuurlijke bevalling geleidelijker verloopt dan een ingeleide bevalling, was het voor mij veel beter te behappen. De laatste centimeters vond ik wel erg zwaar worden en ik heb toen gevraagd om een ruggenprik. Daardoor heb ik weinig pijn ervaren van de bevalling. De bevalling heeft uiteindelijk 11 uur geduurd. Om 6.30 uur ben ik bevallen en om 11.00 uur waren we alweer thuis.

Hoe heb je de kraamweek beleefd?
Ik heb een geweldige kraamtijd gehad. Wij hadden dezelfde kraamverzorgster als bij Esmee. Een wat oudere, ervaren vrouw die ons volledig in de watten heeft gelegd. Van heerlijke fruitsalades maken tot het bakken van cakejes met de kids. Deze keer hadden we er ook een stagiaire bij. In het begin dacht ik; O jee, als dat maar niet te druk wordt. Maar gelukkig was het een heel rustig meisje. Doordat er twee kraamverzorgsters waren, kregen de kinderen veel aandacht. Daardoor had  ik de tijd om te rusten. Na twee dagen zat ik al grote delen van de dag beneden en op dag 4 mochten Paul en ik met z’n tweeën een rondje lopen buiten. Het was prachtig weer, dus ik wilde heel graag even naar buiten. Twee dagen later mocht ook Tess mee naar buiten. Tess hoort er vanaf het begin al helemaal bij. Eigenlijk hebben we niet aan haar hoeven wennen, het voelde gelijk al heel vertrouwd.

Hoe reageerden de zussen?
Nina en Esmee zijn heel trots dat ze nu grote zus zijn. Als mensen aan ze vragen; ‘Heb je een zusje gekregen?’ dan glunderen hun gezichtjes. Ze willen beide graag helpen met het geven van flesjes en het verschonen van luiers. En natuurlijk knuffelen ze haar veel. Beide meiden betrekken we zo veel mogelijk bij de verzorging van Tess. En wanneer Tess slaapt proberen we onze meiden ook individueel aandacht te geven, hoewel dat niet elke dag lukt. We merken wel aan onze middelste dochter Esmee dat ze soms een beetje jaloers is. Ze zoekt opnieuw haar plekje binnen het gezin. Dat uit zich soms in vervelend gedrag. Het gaat wel weer over, maar lastig is het wel af en toe.

Hoe verloopt het voeden?
De eerste dagen heb ik geprobeerd om borstvoeding te geven. Helaas lukte het niet. Ik had te weinig melk en het voeden deed gruwelijk veel pijn. Ik ben daarom overgestapt op flesvoeding. Tess krijgt om de drie uur flesvoeding. Meestal meldt ze zichzelf en anders maken wij haar wakker. ’s Nachts mogen er 6 uren tussen een voeding inzitten, maar ook dan komt Tess vaak om de 3 of 4 uur.

Hoe heb je het kraambezoek geregeld?
De meeste mensen hebben ons de eerste weken met rust gelaten, wat wij prima vonden. Alleen onze ouders en zussen zijn toen op kraambezoek geweest. Inmiddels komt het kraambezoek goed op gang. De komende twee maanden zijn de weekenden goed gevuld.

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?
Op dit moment bestaat mijn dag met name uit het opruimen, schoonmaken, het verzorgen van de kinderen, boodschappen doen en af en toe een kraambezoekje. Ik merk dat ik nog niet goed een ritme heb gevonden. Soms denk ik aan het einde van de dag; ‘Wat heb ik vandaag eigenlijk allemaal gedaan?’ Dan kijk ik om mij heen en is het soms nog rommelig.

Hoe voel jij je na een maand?
Eigenlijk voelt het niet alsof ik een maand geleden bevallen ben. Het lijkt al veel langer geleden. Hoewel ik nog niet in shape ben, voel ik mij lichamelijk al weer helemaal de oude.

Heb je tips en trucs die je met ons wilt delen?
Probeer vooral relaxt te blijven. Leg je erbij neer dat de eerste weken het huis niet altijd helemaal spik en span kan zijn, vooral als er nog andere kinderen rondlopen in huis. Met een baby moet je toch een nieuw ritme vinden. Morgen is er weer een dag.

Dit was de eerste ‘De eerste maand van…’. Ik hoop dat jullie het met veel plezier hebben gelezen. Renate, ontzettend bedankt dat jij als eerste je ervaringen met ons wilde delen.

Mocht jij het ook leuk vinden om deel te nemen aan deze rubriek, laat het me dan weten door een mailtje te sturen naar info@melian.nl . Ik neem dan contact met je op.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.